Γραφείο Ιδιωτικών Ερευνών – Ντετεκτιβ

Γραφείο Ιδιωτικών Ερευνών- Ντετεκτιβ

Ποιός θεωρείται ντέτεκτιβ;

Ντετεκτιβ

Ντετεκτιβ

Πολλοί απ’ εμάς σίγουρα θα έχουμε παρακολουθήσει κινηματογραφικές ταινίες με πρωταγωνιστή το Σέρλοκ Χολμς να υποδύεται ένα ντετεκτιβ- σύμβουλο και μαζί με έναν βοηθό να εμπλέκεται σε πολλές υποθέσεις μυστηρίου. Εντυπωσιάζοντας μας μάλιστα με τις μεθόδους που επιλέγει να χρησιμοποιήσει. Επομένως, μπορούμε να καταλάβουμε με ευκολία την έννοια του ιδιωτικού ντετέκτιβ, ότι δηλαδή πρόκειται για έναν αστυνομικό- ερευνητή, ο οποίος δραστηριοποιείται είτε μέσω τις αστυνομίας είτε έχοντας δικό του πρακτορείο και επιλύει ποικίλες υποθέσεις και εγκλήματα.

Με τι ασχολείται ένας ντέτεκτιβ;

Ένας ντέτεκτιβ ασχολείται κατά βάση με υποθέσεις εντοπισμού. Δηλαδή με υποθέσεις που θα πρέπει να ανακαλύψει και να συλλέξει πληροφορίες. Ο ιδιωτικός αστυνομικός (ντετεκτιβ) αξιολογεί πρόσωπα και καταστάσεις προκειμένου να κάνει συσχετισμούς με την υπόθεση που έχει αναλάβει. Πιθανές πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον ιδιωτικό μας ερευνητή- ντέτεκτιβ για να εντοπίσουμε κάποιον ή ακόμα και για να κατανοήσουμε το χαρακτήρα του. Στοιχεία δηλαδή, που θα τον βοηθήσουν να επιλύσει το μυστήριο ή ακόμα και το έγκλημα. Σε ένα άλλο επίπεδο, σε ένα ιδιωτικό ερευνητή μπορεί να ανατεθεί να ερευνήσει τη συμπεριφορά κάποιου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι όταν ένας σύζυγος θεωρεί ότι η/ο σύζυγος δεν είναι ειλικρινής απέναντι του και ότι μπορεί να τον/ την απατά. Επίσης, ένας ντετεκτιβ μπορεί να προσληφθεί για να εντοπίσει χαμένα άτομα (π.χ. άτομα που έχουν υιοθετηθεί και αναζητούν τους πραγματικούς τους γονείς). Τέλος ένας ντετεκτιβ μπορεί να ασχοληθεί και με υποθέσεις εταιρειών. Δηλαδή, να παρακολουθήσει το προσωπικό σε μια εταιρεία, συνήθως συμβαίνει σε περιπτώσεις που ο ιδιοκτήτης έχει υποψία για κλοπή αντικειμένων κτλ, ή ακόμα και να σταλεί ως κατάσκοπος σε άλλη ανταγωνιστική εταιρεία.

Ποιά είναι τα καθήκοντα ενός ντέτεκτιβ – Γραφείο Ερευνών;

Τα καθήκοντα ενός ντέτεκτιβ είναι να παρακολουθεί ύποπτα άτομα και προσπαθεί να έρχεται σε επαφή με άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση. Να αναζητά πληροφορίες, στοιχεία και πιθανούς μάρτυρες και να συνεργάζεται με την αστυνομία αν οι περιστάσεις το απαιτούν. Επίσης, να μη διστάσει να προβεί σε λήψη φωτογραφιών, βίντεο ή ακόμα και οποιοδήποτε υλικού (γενετικό ή και αντικειμένων) αν θεωρηθεί απαραίτητο. Και τέλος, να ενημερώνει συνεχώς τον πελάτη του για την πορεία της έρευνας του.

Που εργάζεται ένας ντέτεκτιβ και κάτω από ποιές συνθήκες;

Ένας ντέτεκτιβ εργάζεται κυρίως σε εξωτερικούς χώρους, ανάλογα με τις απαιτήσεις της εκάστοτε υπόθεσης, ωστόσο πολλές είναι και οι φορές που θα χρειαστεί να εργαστεί στο γραφείο του συλλέγοντας και αξιολογώντας τα στοιχεία που μέχρι τότε θα έχει συλλέξει. Η εργασία σε εσωτερικό χώρο θα του επιτρέψει την επικοινωνία (π.χ τηλεφωνική κτλ) με άτομα σχετιζόμενα με την υπόθεση ή μη. Δηλαδή, μέσω κάποιων επαφών θα καταφέρει να συλλέξει και σε ένα άλλο επίπεδο στοιχεία σχετικά με την υπόθεση του και κατ’ επέκταση στην επίλυση τις έρευνάς του.

Ποιές είναι οι επιθυμητές προϋποθέσεις- γνώσεις που θα πρέπει να κατέχει ένας ντετεκτιβ για να είναι επιτυχημένος;

Ένας ντετεκτιβ για να είναι επιτυχημένος θα πρέπει καταρχήν να είναι έξυπνος. Δηλαδή να μπορεί να μας πει μια ολόκληρη ιστορία κοιτάζοντας ένα αντικείμενο ή έναν άνθρωπο (π.χ. αν δει ένα καπέλο, να μπορεί να καταλάβει από το είδος, το μέγεθος, τη ποιότητα κτλ. για τι είδος ανθρώπου πρόκειται γι’ αυτόν που το φόραγε, τι ηλικία είχε, τι οικονομική κατάσταση είχε, σε ποια κοινωνική τάξη ανήκει κτλ) στοιχεία δηλαδή που θα τον βοηθήσουν στην επίλυση της έρευνας του. Επίσης, ένας ιδιωτικός ερευνητής- ντέτεκτιβ θα πρέπει να είναι αρκετά παρατηρητικός, λεπτολόγος και υπομονετικός καθώς η παραμικρή λεπτομέρεια μπορεί να τον βοηθήσει στην έρευνά του. Τέλος θα πρέπει να έχει κάποιες γνώσεις αυτοάμυνας, γιατί κάποιες φορές θα χρειαστεί να προστατέψει τον ίδιο του τον εαυτό.

Advertisements