Ηλεκτρονικο τσιγαρο

Ηλεκτρονικό τσιγάρο

Ηλεκτρονικο τσιγαρο

Ηλεκτρονικο τσιγαρο


Τι είναι το ηλεκτρονικο τσιγαρο;

Είναι μια ηλεκτρονική συσκευή που μοιάζει αρκετά εξωτερικά τουλάχιστον με ένα συμβατό τσιγάρο ή ακόμα και με μορφή πένας, για κάποιον που δίνει έμφαση σε ένα ιδιαίτερο design. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο παράγει ατμό αντί για καπνό δίνοντας όμως την αίσθηση του καπνίσματος.

Είναι επικίνδυνο το ηλεκτρονικο τσιγαρο;

Συγκρουόμενες απόψεις εμφανίζονται σ’ αυτό τον τομέα. Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι ακίνδυνο συγκριτικά με το συμβατό τσιγάρο καθώς δεν περιέχει νικοτίνη, δεν αποτελείται από χαρτί ή άλλες βλαβέρες για τον οργανισμό ουσίες. Επιπλέον, πολλοί είναι οι καπνιστές που δηλώνουν ότι μετά από την άτμιση του προϊόντος και τη διακοπή του καπνίσματος αισθάνονται σημαντικές διαφορές στον καθημερινό τρόπο ζωής τους. Το αναπνευστικό τους σύστημα είναι βελτιωμένο, δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα αναπνευστικής δυσλειτουργίας που παλιότερα έρχονταν αντιμέτωποι λόγω του καπνίσματος. Ενώ ταυτόχρονα εμφανίζουν και βελτιωμένη αίσθηση της όσφησης και της γεύσης, οι οποίες είχαν αλλοιωθεί μετά την εθιστική τους συνήθεια του καπνίσματος.

Πώς λειτουργεί το ηλεκτρονικο τσιγαρο;

Το ηλεκτρονικο τσιγαρο είναι μια ηλεκτρονική συσκευή όπως έχει αναφερθεί και παραπάνω που λειτουργεί με επαναφορτιζόμενη μπαταρία, με έναν ατμοποιητή, ο οποίος αποτελεί και το κύριο μέρος της συσκευής μαζί με την μπαταρία και τέλος το ειδικό δοχείο αποθήκευσης του υγρού άτμισης, το οποίο βρίσκεται στο πίσω μέρος της συσκευής κοντά στο επιστόμιο.

Τι είναι το υγρό άτμισης;

Είναι το υγρό που αντικαθιστά τον καπνό του συμβατικού τσιγάρου. Το υγρό άτμισης μπορεί να περιέχει νικοτίνη, αλλά το συγκεριμένο είδος έχει απαγορευτεί από τον Ε.Ο.Φ καθώς θεωρήθηκε επιβλαβές για την υγεία. Καθώς και ποικιλία γεύσεων, για να “καλύψει” όλες τις απαιτήσεις. Δηλαδή, το υγρό άτμισης αποτελείται κατά 90% – 100% από την ατμιστική βάση και από 0%- 10% από την ποικιλία των ειδικών αρωματικών υγρών.

Τα πλεονεκτήματα του ηλεκτρονικού τσιγάρου

1. Δεν περιέχει
– κάποια καρκινογόνα ουσία.
– μονοξείδιο του άνθρακα.
– τοξίνες.
– νικοτίνη.
– Πίσσα

2. Δεν απαγορεύτεται στους δημόσιος χώρους κτλ.
3. Είναι αρκετά οικονομικότερο από το συμβατό τσιγάρο.
4. Δεν προκαλεί κακοσμία, όπως προκαλούσε ο καπνός.
5. Δεν χαλάει το σμάλτο των δοντιών και την οσμή του στόματος.
6. Δεν χρειάζεται τασάκι.
7. Και τέλος, είναι φιλικό προς το περιβάλλον γιατί δεν προκαλεί ούτε στάχτες, ούτε αποτσίγαρα.

Κάπνισμα και ηλεκτρονικά τσιγάρα στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις διεθνών στην κατανάλωση προϊόντων καπνού. Γεγονός που επιβεβαιώνεται από τις στατιστικές αναλύσεις που λαμβάνουν χώρα ανά τακτά χρονικά διαστήματα στην χώρα μας. Συγκεντρωτικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι πάνω από 25.000 περίπου Έλληνες πεθαίνουν λόγω τις εθιστικής τους συνήθειας του καπνίσματος. Επίσης, σε ποσοστό 40% και πάνω των Ελλήνων είναι καπνιστές. Ενώ αυτό που παρατηρείται είναι ότι ολοένα το ποσοστό αυτό αυξάνεται χρονιά με χρονιά και μάλιστα το 25% των μαθητών ηλικίας 14- 17 ετών καπνίζει σε καθημερινή βάση.

Advertisements