Ελαφόνησος

ελαφονησοςΗ Ελαφόνησος είναι ένας φιλόξενος προορισμός που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου. Ο πληθυσμός του νησιού, που είναι περίπου επτακόσιοι πενήντα κάτοικοι το χειμώνα, το καλοκαίρι σχεδόν διπλασιάζεται λόγω του ότι η περιοχή είναι πόλος έλξης τουριστών με κορύφωση το μήνα Αύγουστο.

Οι αποστάσεις για τις παραλίες είναι κοντινές με ασφαλτοστρωμένους δρόμους, χρειάζεστε όμως μεταφορικό μέσο. Στην περίπτωση που δεν έχετε, υπάρχουν τοπικά καραβάκια που σας πάνε το πρωί και έρχονται και σας παίρνουν το απόγευμα.

Ελαφόνησος: Ονομασία
Το Βυζαντινό Κάστρο του Νησιού του 6ου ή 7ου μ.Χ., αι. -που κατέστρεψαν οι Σαρακηνοί- μας προσφέρει την πρώτη επίσημη μαρτυρία για την ονομασία της Ελαφονήσου, σύμφωνα με έρευνα του Καθηγητή Δρ. Κων/νου Μέντη. Ένα σπάνιο αραβικό χειρόγραφο, το υπ. αρ. 276 της Εθνικής βιβλιοθήκης των Παρισίων, μας μιλά για το Κάστρο Ashab al baqar, που ο Αραβολόγος καθηγητής Δ. Γούτας μεταφράζει ως Κάστρο «του Νησιού ή Χερσονήσου των Ελαφιών» (η Ελαφόνησος τότε πληρούσε και τα δύο) στο δρόμο προς τη Δύση.

Ονομασίες του νησιού
Τσέβρη ή Σέρβη: Ενετική ή Σλαβική ονομασία, που παραπέμπει στη λέξη έλαφος.
Λαφουνήσια, Λαφο-νήσια, Ελαφονήσια, Ελαφονήσους: (λόγω των πολλών νησιών και ιδιαίτερα των πολλών μικρών νησίδων που υπήρχαν παλαιότερα στον σημερινό Ισθμό του νησιού), Ελαφονήσι, Αλαφονήσι, Λαφονήσιον, Λαφονήσι και Ελαφόνησος.
Ελαφονήσι: (αναφέρεται έτσι και από τους: W. Leake, A. Bursian, E. Curtins)
Αλαφονήσι: (αναφέρεται έτσι και από τον Κολοκοτρώνη στα απομνημονεύματά του)
Λαφονήσιον
Λαφονήσι: κυρίως στην τοπική διάλεκτο
Ελαφόνησος: Επίσημη πλέον ονομασία

Αξιοθέατα & εναλλακτικές δράσεις στην Ελαφόνησο
Η Ελαφόνησος διαθέτει μοναδικό φυσικό πλούτο, εξαιρετικά τοπία και παραλίες, ελληνορθόδοξους ναούς ιστορικής σημασίας χτισμένες στα ερείπια βυζαντινών και παλιότερων χτισιμάτων, σημαντική λαογραφία βασισμένη στη ναυτική παράδοση του τόπου, αλλά και καλά κρυμμένα υποθαλάσσια μυστικά. Η ξεχωριστή κουλτούρα του νησιώτη Λάκωνα σε συνδυασμό με τη ναυτική παράδοση, την απαράμιλλη φυσική ομορφιά του τόπου και τον αρχαίο πολιτισμό του, είναι οι λόγοι που κάνουν το Ελαφονήσι ένα ξεχωριστό προορισμό για έμπειρους ταξιδιώτες.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s